Kabinet zet Victoria Koblenko in voor campagne

De uitgebreide communicatiestrategie van het Kabinet omtrent het referendum is uitgelekt. RTL Nieuws heeft het document in handen en spreekt van een sterk staaltje ‘overheidspropaganda’.

Kern van de communicatiestrategie van het Kabinet is dat het verdrag vooral goed is voor Nederlandse handel en voor de ‘gewone Oekraïners’. Over Poetin en het gevaar van Rusland mag niet teveel gesproken worden. In de uitgelekte documenten staat dat Rutte dit absoluut niet wil. De documenten erkennen dat Oekraïne onderdeel is van een strijd tussen Europa en Rusland maar dit mag tijdens de campagne niet teveel worden benadrukt. Nederlandse burgers zouden die opvatten als ‘bangmakerij’ en als een ‘machtspelletje’.

Van Victoria Koblenko tot het COC en van Clingendael tot Frans Timmermans. Allen zullen door het Kabinet worden ingezet om een zo positief mogelijk beeld neer te zetten van Oekraïne. Dit met als doel mensen er van te overtuigen om voor het associatieverdrag te stemmen. De voorlichters van de regering vinden overigens dat het woord  ‘associatieverdrag’ zoveel mogelijk vermeden moet worden. Liever spreekt men van een ‘samenwerkingsverdrag’. De gewone mensen zouden het ‘associatieverdrag’ een te ingewikkeld woord vinden.

De uitgelekte strategie is opvallend omdat het Kabinet eerder verkondigde geen campagne te zullen voeren voor het referendum. Uit de gelekte documenten komt nu een ander beeld naar voren.

Reacties

reacties